Baksida.se

Baka surdegsbröd

Att baka sitt surdegsbörd från grunden är inte helt lätt att få till och kräver en del omtanke och kärlek. Det är däremot positivt att när du väl har fått igång en surdeg så kan du använda den om och om igen. Här får du lite tips om du vill testa göra det. Vill du baka surdegsbröd men skippa en del av processen så finns det surdegsjäst att köpa i mataffären och även färdigt surdegsmjöl. 

Vad är surdeg?

En surdeg är en deg som innehåller en levande jäst och mjölksyrabakterier vilka används som jäsämne i degen vid bakning av bröd. Denna surdeg bildas när jäst- och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten i rumstemperatur.  När man bakar surdegsbröd görs det på surdeg, ljummet vatten, rågmjöl, vetemjöl och salt. 

Hur gör man en surdeg?

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4